Prospan® pitanja i odgovori

• Smije li se Prospan kombinovati s drugim lijekovima, npr. s antibiotikom?

Prospan se smije uzimati zajedno s drugim lijekovima, uključujući i antibiotike.

• Sadrži li Prospan šećer?

Prospan sirup i šumeće tablete ne sadrže šećer tako da ih mogu uzimati i dijabetičari.

• Smiju li trudnice i dojilje uzimati Prospan?

Trudnice i dojilje se o uzimanju Prospana moraju savjetovati sa svojim ljekarom.

• Koliko se dugo može korisititi Prospan nakon prvog otvaranja?

Sirup i šumeće tablete mogu se koristiti 3 mjeseca nakon prvog otvaranja.

• Poštovani, postoji li mogućnost dobivanja brošurice o problemima disajnih puteva kod djece predškolske dobi?

Poštovana, pošaljite nam svoju adresu i poslat ćemo Vam primjerak brošure.

• Za koje vrijeme prestaje kašalj kod uzimanja Prospan?

Poštovana,
kašalj obično prestane za 7 – 10 dana. Ako ne prođe u tom vremenu, obratite se svom ljekaru radi eventualnih daljih pretraga.

• Dali se Prospan smije koristiti kod astmatičara za smirivanje kašlja?

Poštovana,
Prospan se može koristiti i kod astmatičara uz svu ostalu terapiju koju propiše ljekar.

• U kojim količinama da dajem djetetu od godinu dana sirup za kašalj tj. Prospan?

Poštovana,
doziranje za djecu godine dana starosti je 2×2,5ml sirupa.

• Šta je Prospan Liquid?

Prospan Liquid je novi inovativni oblik pakovanja oralne otopine u jednokratnim vrećicama koje sadrže pojedinačnu dozu lijeka od 5 ml. Ugodnog je mint okusa i namijenjen je starijima od 12 godina

• Kome je namijenjen Prospan Liquid?

Prospan Liquid je namijenjen starijima od 12 godina. Radi se o vrlo praktičnom pakovanju za zaposlene osobe jer ga je jednostavno ponijeti sa sobom, a lijek se uzima direktno iz vrećice.

• Da li Prospan može izazvati neku vrstu alergije kod djece? Djevojčica 3 godine dobija blage osipe po licu, kao neki ugriz insekata, koji se u roku par minuta povlače.

Poštovana,
zahvaljujem na pitanju.
Ukoliko osip povezujete s Prospan sirupom, moguće je da Vaša djevojčica ima alergiju na neki od pomoćnih sastojaka sirupa, a manje vjerovatno na bršljan budući da se osip ne bi povukao tako brzo. Učestalost alergijskih reakcija na Prospan je u kategoriji vrlo rijetkih reakcija, manje od 1 na 10.000 liječenih bolesnika, uključujući i izolirane slučajeve.

• Je li bršljan otrovna biljka?

Bršljan je poznat u narodnoj medicini kao otrovna biljka, međutim pojedini spojevi izdvojeni iz lista bršljana posebnim metodama su ljekoviti i smiju se koristiti samo u obliku gotovih farmaceutskih pripravaka kao što je npr. Prospan.

• Koje vrste kašlja postoje?

Osnovna podjela kašlja je na suhi i produktivni kašalj. Kod produktivnog kašlja u disajnom putu postoji sekret koji otežava disanje, može uzrokovati nadražaj želuca, ali i dovesti do dalje komplikacije bolesti i upalnog procesa. Kod suhog kašlja nema sekreta u disajnom putu, a kašalj je nadražujući, često vrlo snažan, onemogućava miran san i smanjuje kvalitetu života bolesnika.

• Kada primjenjivati Prospan?

Velika prednost Prospan-a je primjena kod obe spomenute vrste kašlja: kod suhog kašlja za njegovo smirivanje, a kod kašlja koji prati sekret za njegovo razrjeđivanje i lakše iskašljavanje. Upravo zato je i dobar izbor kada je teško odrediti vrstu kašlja, što je čest slučaj kod djece.

• Kome se preporučuje sirup, a kome šumeće tablete?

I sirup i šumeće tablete mogu korisiti i djeca i odrasli. Šumeće tablete su naročito radi svog malog praktičnog pakovanja pogodne za odrasle koji su zaposleni ili često putuju, jer se vrlo jednostavno mogu ponijeti sa sobom i pripremiti otapanjem u 2 dl vode, čaja ili soka. Prilikom otapanja ne ostavljaju talog. Također su pogodne i za djecu stariju od 4 godine koja ne vole općenito piti lijekove. Sirup radi ugodnog okusa naročito rado piju djeca, kao i starije osobe.

• Od koje dobi djeca smiju piti Prospan sirup?

Naučna ispitivanja i dosadašnje iskustvo su pokazali da djeca od najranije dobi mogu piti sirup, ali se za primjenu kod djece mlađe od 6 mjeseci preporučuje savjetovati s ljekarom. Sirup ne sadrži alkohol, niti umjetne boje.

• Kako se dozira sirup?

Sirup se dozira prema dobi uz priloženu dozirnu čašicu, a šumeće tablete također prema dobi: odrasli otapanjem cijele tablete, a djeca otapanjem polovine. Tablete se lako lome na pola.

Postavite pitanje

Kontakt podaci prikupljeni ovim obrascem koristit će se samo i isključivo za slanje odgovora na Vaše pitanje!