Šta je emocionalna inteligencija i zašto je važna za budućnost? 25.06.2020.

“Svako se može naljutiti – to je lako. Ali, naljutiti se na pravu osobu, do ispravnog stepena, u pravi trenutak, zbog ispravnog razloga i na ispravan način – to nije lako.” – Aristotel

Sam pojam emocionalne inteligencije su definisali Peter Salovey i John Mayer 1990. godine, a istoimena knjiga, koju je pet godina kasnije objavio Daniel Goleman, postala je svjetski hit i tako približila emocionalnu inteligenciju širokim krugovima ljudi.

ŠTA JE EI?

Emocionalna inteligencija je sposobnost prepoznavanja osjećaja, njihovog jasnog identifikovanja, razumijevanja, kontrolisanja i korištenja za izražavanje misli.

Emocionalnu inteligenciju znatno određuje stepen uspješnosti odnosa prema drugima i uspjeh u poslu.

ZAŠTO JE VAŽNA?

Emocionalna inteligencija znači uspjeh na dva nivoa:

Ličnom:

  • Poznajemo i kontrolišemo vlastite osjećaje
  • Imamo sposobnost motivisanja samog sebe (unatoč poteškoćama i frustracijama)

Odnosi s drugima:

  • Prepoznajemo emocije drugih ljudi
  • Imamo zdrave odnose s drugima

Emocionalna inteligencija znači biti svjestan svojih emocija i načina na koje one utiču na naše ponašanje, naročito u interakciji sa drugim ljudima. Najkraće rečeno, ljudi sa visokom emocionalnom inteligencijom lakše se snalaze u životu.

Ne zaboravite se registrovati za besplatan online webinar "Emocionalna inteligencija – ključna kompetencija budućnosti", prijavom na link: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_xDOquyOfRIiX-7w7EAe1Rw

Webinar će se održati na online plaformi Zoom: 08.07. u 18h

Webinar je namijenjen pharma zajednici, u organizaciji kompanije Salveo i Ivice Vrančića, diplomiranog psihologa, sa preko 25 godina radnog iskustva u području ljudskih resursa (HR) i razvojnog menadžmenta (Management Development).

Ivica Vrančić je i nosilac prestižnog zvanja Chartered FCIPD, koje je stekao na postdiplomskom programu iz područja upravljanja ljudskim resursima na najprestižnijoj instituciji u Europi - Chartered Institute of Personnel and Development u Londonu.

>> Besplatna registracija na webinar – kliknite OVDE za prijavu